Wat-is-nu-eigenlijk-het-verschil-tussen-pvc-en-aluminium-ramen

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen pvc en aluminium ramen?

Pvc en aluminium zijn, naast hout, veruit de populairste materialen voor ramen. Maar wat is precies het verschil tussen beide? Hoe zit het met de kwaliteit? En de isolatiewaarde? In dit artikel zetten we pvc en aluminium naast elkaar.

Look and feel van pvc en aluminium

Pvc is een kunststof die voor de toepassing van ramen vaak voorzien wordt van een textuur- of houtnerffolie. Op die manier wordt een authentiek houten dan wel moderne look gecreëerd. PVC-ramen zijn beschikbaar in diverse kleuren. Bovendien behouden de profielen hun kleurvastheid. Je ramen zien er dus jaren uit als nieuw.

Aluminium ramen hebben over het algemeen een strakker en slanker profiel dan pvc. Aluminium is van nature ook steviger dan pvc, waardoor het glasoppervlak van de raampartijen groter kan zijn. De verstekhoeken van aluminium profielen zijn egaler, bij pvc zie je steeds een kleine lasnaad. En in tegenstelling tot pvc zijn aluminium profielen wel verkrijgbaar in alle RAL-kleuren. Belangrijk: om roestvorming onder de laklaag uit te sluiten, kies je het best voor een producent die de aluminiumprofielen standaard preanodiseert . Zo behouden de ramen ook na verschillende jaren hun originele kleur. Profel scoort in testen van de lak in een hoogwaardigere gecertificeerde categorie dan alle andere producenten.

Isolatiewaarde pvc en aluminium ramen: waar moet ik op letten

Bij isolatiewaardes geldt hoe minder hoe beter. Pvc heeft een U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt van 1.2-0.78 W/m²K (hoe lager het cijfer, hoe minder warmte er kan ontsnappen). Aluminium doet het net iets minder goed met een U-waarde van 1.5-0.8 1.4 W/m²K.

Aluminium én pvc in één?

De strakke uitstraling van aluminium combineren met de isolerende kwaliteiten van pvc? Kies dan voor een mengvorm tussen pvc en aluminium. De buitenzijde bestaat uit aluminium, de binnenzijde uit pvc. Zo krijg je het beste van twee werelden. Profel biedt dit concept aan in een unieke kwaliteit.

Wil je pvc of aluminium ramen laten plaatsen? Of zoek je nog advies voor je de knoop definitief doorhakt? Neem contact  op met ons.