verkleuring van aliminium ramen

Verkleuring van aluminium ramen? Zo wapen je je ertegen

Het fenomeen waarbij de lak of coating gaat verkleuren of ‘verkrijten’ na verloop van tijd is een bekend probleem bij aluminium ramen. Maar wat is het verschijnsel precies en, nog belangrijker, wat kun je eraan doen? In dit artikel lichten we een en ander toe.  

Aluminium ramen krijgen hun kleur dankzij een coating. Hoe glanzender de coatinglaag, hoe krasgevoeliger ze is, maar ook hoe minder snel ze vuil wordt. Bij een structuurlak is het net andersom: daar zorgt het onregelmatige oppervlak voor een goeie krasbestendigheid. Het nadeel is wel dat vuil zich makkelijker in de poriën nestelt.  

Elk type lak heeft zijn voor- en nadelen, maar allemaal dienen ze regelmatig van een conserveringslaag voorzien te worden. 

Wat zijn geanodiseerde aluminium ramen? 

Om verkleuring te voorkomen worden aluminium ramen gepreanodiseerd. Daardoor vormt zich een corrosiebestendige laag op het oppervlak van de profielen. Profel, neemt dit standaard op in hun productieproces. Vóór kleuring worden ze in een chemisch bad gestopt waarbij de poriën van het aluminium zich openen en er een corrosiebestendige laag wordt aangebracht. Daarna worden de profielen gekleurd in een ander bad. In een speciaal stoombad gaan de poriën tenslotte opnieuw dicht. 

Qualanod: keurmerk voor geanodiseerde ramen 

Deze preanodisatie zorgt ervoor dat aluminium ramen jaren na plaatsing hun oorspronkelijk kleurdichtheid behouden. Zelfs in de meest uitdagende omgevingen, vlakbij drukke autowegen, aan de kust of in een stadscentrum, verkleuren de aluminium profielen niet. Kies je voor geanodiseerde profielen, dan is het Qualanod-keurmerk een garantie voor kwaliteit.  

Uiteraard is tijdig onderhoud ook een must om je aluminium ramen in perfecte staat te houden. We zetten de belangrijkste tips voor het poetsen van ramen op een rij: 

  • Gebruik geen schuurmiddelen. 
  • Poets de ramen en profielen met een neutrale detergent. 
  • Gebruik een zachte, niet-pluizende doek (vermijd harde sponzen). 
  • Reinig de profielen twee tot vier keer per jaar.