rolluiken of zonwering

Rolluiken of zonwering bij renovatie: hoe bepaal ik mijn keuze?

zon en glas vormen niet altijd de beste combinatie. Om de hitte van de zomerzon uit je woning te houden, is degelijke zonwering onmisbaar. In dit artikel overlopen we alle mogelijkheden. We hebben het achtereenvolgens over rolluiken en screens en staan ook even stil bij de plaatsing. 

 

Wil je je kamer volledig kunnen verduisteren? Dan is een rolluik  de beste optie. Screens zijn dan weer meer aangewezen om het zonlicht te dempen. Hieronder gaan we in op de verschillende mogelijkheden.  

Rolluiken 

  • combirolluiken  

Een combirolluik is een combinatie van een raam met een geïntegreerd rolluik. Alle geleiders zitten achter het metselwerk, wat het geheel een erg fraaie uitstraling geeft. Doordat de rolluikkast op het raam staat, is de glaspartij wel net iets kleiner. Combirolluiken zijn enkel mogelijk als het volledige raam vervangen wordt.  

  • voorzetrolluiken 

Voorzetrolluiken vereisen geen breekwerk. Ze worden gemonteerd aan de buitenzijde van het raam of de gevel. Een voorzetrolluik is een prima alternatief wanneer er voor een inbouwrolluik geen plaats is.  

  • Inbouwrolluiken 

Inbouwrolluiken zijn mooi geïntegreerd in het raam en de gevel en langs de buitenzijde niet zichtbaar. De rolluikkast met oprolas wordt boven het raam geplaatst, wat wel wat ruimte vraagt. Houd hier zeker rekening mee bij het bouwen. Inbouwrolluiken vervangen kan ook enkel wanneer het ganse raam vervangen wordt. Daardoor zijn inbouwrolluiken enkel mogelijk wanneer het schrijnwerk wordt gerenoveerd. Enkel het rolluikblad vervangen gaat dan weer wel.  

Zonwering met screens 

Een screen kan altijd en overal geplaatst worden. Het behoeft geen breekwerk en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en visuele stijlen. Screens zijn heel compact, zelfs als ze opgerold zijn. Het geheel ziet er dus ook nog strak uit. Ze zijn ideaal om het zonlicht te dempen en de warmte buiten te houden. 

Wil je meer weten over onze zonwering? 

CTA: Download onze brochure