Kies uit ramen in pvc, aluminium of hout met dit handige stappenplan

Kies ik best ramen in pvc, aluminium of houten ramen?

Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? En geraak je niet wegwijs uit alle mogelijkheden voor je nieuwe ramen? We gidsen je graag door een handig stappenplan om de juiste ramen te kiezen. Of het nu gaat om ramen in hout, pvc of aluminium.

Stap 1: moderne of landelijke ramen?

De stijl van je woning geeft de doorslag als je ramen uitkiest. Want ramen in pvc hebben een andere uitstraling dan aluminium ramen. En ook houten ramen hebben een eigen karakter.

Doorgaans kan je zeggen dat aluminium ramen het beste passen bij een moderne woning. De profielen zijn iets slanker en dat geeft een strakker resultaat. Ramen in pvc passen dan weer mooi bij een landelijke woning. En wat dan met houten ramen? Die worden vandaag de dag minder en minder gekozen. Want de uitstraling van een houten kader is tegenwoordig zo mooi nagemaakt in pvc, dat weinig mensen nog voor hout kiezen. Pvc is niet vatbaar voor houtrot of schimmel, heeft een hoge isolatiewaarde en vraagt minder onderhoud dan hout. Maar wil je graag uitpakken met authentieke sierlijsten rond je ramen? Dan kom je automatisch uit bij houten ramen.

Stap 2: welke isolatiewaarde voor je ramen?

Zeker als je gaat bouwen moet je goed kijken naar de energie-efficiëntie van je materialen. Soms kan je een paar punten winnen op je BEN-waarde door de juiste ramen te kiezen. Zo kan driedubbel glas interessanter zijn dan dubbel glas. Maar ook het frame van je ramen kan een impact hebben. Ramen in pvc hebben een iets hogere energie-efficiëntie dan aluminium ramen. Dat komt omdat aluminium ramen koude en warmte beter geleiden. Herinner je je de vorige stap nog? Dan is de volgende conclusie snel gemaakt: als je een nieuwe woning in landelijke stijl bouwt, sla je met pvc ramen twee vliegen in één klap. Je ramen passen mooi bij de stijl van je huis én de profielen zijn net dat tikkeltje meer energiezuinig.

Stap 3: bestaande ramen behouden?

In sommige woningen moet je bestaande elementen respecteren. Denk maar aan beschermde gevels of monumenten. In dat geval kan je bestaande houten ramen voorzien van nieuw hoogrendementsglas. De procedure is complex en vraagt best een investering, maar het is een mooie oplossing als je een authentieke woning nieuw leven inblaast.

Wil je nieuwe ramen laten plaatsen? Bepaal dan eerst de stijl van je woning en kijk naar de energie-efficiëntie van de ramen. Zo beslis je gemakkelijker of je gaat voor ramen in pvc, aluminium of net houten ramen. Kom gerust langs voor gespecialiseerd advies. Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.