onderhoud ramen

Hoeveel onderhoud vragen mijn nieuwe ramen nu echt?

Je hebt net nieuwe aluminium, pvc of houten ramen laten plaatsen? Perfect, maar hoeveel onderhoud vragen je nieuwe ramen eigenlijk? En waar moet je zoal op letten? Zoals bekend vraagt hout iets meer werk dan kunststof, maar hoe pak je het precies aan?  Lees vlug verder en kom alles te weten.  

Onderhoud aluminium ramen 

In principe hebben aluminium ramen geen onderhoud nodig. Veel meer dan afwassen om proper te houden, hoef je dus niet te doen. Let wel, om de kleur te beschermen breng je het best af en toe  een speciaal product aan – vergelijk het met een simonisatie voor de auto. (Sommige leveranciers, waaronder) Profel voorziet (doen) standaard een preanodisatie van de profielen voor een kleurvast resultaat. 

Onderhoud pvc ramen 

Voor wat betreft pvc ramen kunnen we kort zijn: die hebben geen onderhoud nodig. Uiteraard moet je wel af en toe met een doek over de profielen gaan om ze proper te houden. Gebruik daarvoor altijd zachte sponzen en vermijd agressieve reinigingsmiddelen. 

Onderhoud houten ramen 

Hout heeft een slechte naam wanneer het gaat over onderhoud. Heel wat mensen laten precies om die reden houten ramen links liggen. Nochtans gaat er weinig boven de charme en uitstraling van klassiek houten schrijnwerk.  

Wat het onderhoud betreft: ja, de meeste houtsoorten hebben jaarlijks een vernis- of lakbeurt nodig om er stralend te blijven uitzien. Anderzijds zijn er ook houtsoorten die helemaal géén onderhoud nodig hebben, zoals afrormosa en padoek, twee exotische hardhoutsoorten die precies daardoor erg gegeerd zijn. Als gevolg van de weersomstandigheden en de zon gaat het hout na verloop van tijd vergrijzen, waardoor het schrijnwerk er nog authentieker gaat uitzien. Echt een aanrader! 

Wil je meer weten over het onderhoud van ramen? Neem contact met ons op.