: De kleur van ramen bepaalt je interieur

Hoe kies ik de juiste kleur ramen, zowel binnen als buiten?

De kleur van ramen bepaalt voor een groot deel het uitzicht van je gevel. Ook binnen in huis geven je ramen in belangrijke mate sfeer aan het interieur. Bij de kleurkeuze van je binnen- en buitenschrijnwerk sla je de bal dus best niet mis. Met deze tips wordt het makkelijker.

Buitenzijde: subtiele harmonie of stijlvol contrast

  • Ga voor je gevel staan. Bekijk de kleur van baksteen. Kijk ook naar de kleur van de voeg. Zoek uit of deze kleuren samengaan met de tint die je in gedachten had voor het schrijnwerk.
  • Met een donkere kleur van ramen ga je voor een dominante look. Een donkere kleur is ‘harder’, springt meer uit. Donkere ramen zijn een statement voor je schrijnwerk.
  • Ga je voor een lichte kleur, dan krijg je een zachtere, meer subtiele look. De ramen ‘blenden’ dan meer in het geheel van de gevel.
  • Bouw je een klassieke woning, dan kan je overwegen om met twee kleuren te werken. Daar zijn heel geslaagde dingen mee te doen. Vraag in dit geval best wel advies aan een expert.

Binnenzijde: ramen waar je op wil kijken

  • Sta erbij stil dat jouw ramen straks deel gaan uitmaken van je interieur. Je zal er telkens op kijken wanneer je in de zetel of aan de eettafel zit. Je ramen zullen moeten samengaan met de rest van je inrichting. Bijvoorbeeld met de kleur van de muren, tegels, haard, gordijnkasten, meubilair…
  • Bij een strak, wit interieur geven donkere ramen een mooi accent. Ook hier stralen donkere ramen een zekere kracht uit. Hou je het liever wat milder, dan kan je voor lichtere tinten gaan.
  •  Renoveer je een woning? Veel kans dat een wit of crème binnenwerk je het meest zal bevallen. Je interieur is immers al ingericht volgens een bepaalde stijl, met wellicht ook enkele vaste elementen. Dan zijn lichte, meer ‘veilige’ tinten vaak nog de meest geslaagde optie. Ben je die donkere houten ramen die al 30 jaar staan beu? Het zal je verbazen welke open gevoel je plots ervaart met witte ramen aan de binnenzijde.