raam afdichtingen

Alles wat je moet weten over raamafdichtingen

Wil je nieuwe ramen laten installeren? Dan moet je de keuze maken uit een raam met twee of drie afdichtingen. Maar wat zijn raamafdichtingen precies, wat is hun functie en welke factoren bepalen je keuze? Je komt het in dit artikel allemaal te weten.  

Wat zijn raamafdichtingen? 

Een raamafdichting is de aansluiting van de vleugel op het kader van het raam. Raamafdichtingen zorgen ervoor dat ramen mooi luchtdicht zijn in gesloten toestand. Je hebt de keuze uit twee of drie dichtingen. Uiteraard zijn drie dichtingen beter dan twee: het raam sluit dan strakker aan waardoor er minder warmte onstnapt en minder lawaai de ruimte binnendringt. Wil je de beste prestaties? Ga dan voor ramen met drie dichtingen.  

Rubbers en verstevigingen 

De plekken waar het opengaande deel van het raam het vaste deel raakt bij sluiting van het raam, noemen we de ‘aanslagen’. Die worden afgedicht door rubbers. (Verder zitten ook in het profiel nog rubbers of een isolerende schuim om de kamers in het raamprofiel te verkleinen en ervoor te zorgen dat de lucht in de kamers stilstaat. Dat alles zorgt voor een betere isolatiewaarde.)De plekken waar het opengaande deel van het raam het vaste deel raakt bij sluiting van het raam, noemen we de ‘aanslagen’. Die worden perfect afgedicht door deze drie rubbers.  

Even belangrijk zijn de stalen verstevigingen rondom het raam. Ze zorgen voor de nodige stabiliteit en stevigheid van het profiel. Een absolute must voor pvc ramen.  

Vaste ramen zijn het meest luchtdicht 

Wil je de meest luchtdichte, en dus best isolerende, ramen? Kies dan vaste ramen die je niet kunt openen. Elk raam dat niet moet dienen als toegang tot de woning of als verluchting, kan een vast raam zijn.

Om de ramen zo luchtdicht mogelijk te maken, moeten ze heel secuur geplaatst worden. Koudebruggen moeten te allen tijde worden vermeden. Een correcte uitvoering is dus een must voor een goeie energieprestatie 

Het belang van ventilatie 

Roosters zorgen voor een goede ventilatie en zijn dan ook een must in elke woning. Een goed verlucht huis zorgt voor een gezond binnenklimaat en voorkomt vocht- en schimmelproblemen.  

Kies je voor ramen van BB Ramen en Deuren? Bij ons heeft elk raam drie afdichtingen. Op die manier garanderen we een toprendement. Meer informatie?  

Neem vandaag nog contact op.